22 Şubat 2013 Cuma

Turizmde staj ve staj esnasında karşılaşılabilecek sorunlar.

Stajlar öğrencilerin mesleğe adaptasyonu, teorik bilgilerini uygulamaya dökmesi, iş tecrübesi edinmek ve mesleğe ilişkin yeni bilgiler öğrenmek açısından çok önemlidir. Turizmde ise stajların önemi biraz daha artar . Çünkü muhtemelen yapacağınız stajın kalitesi ve niteliği kariyerinizin temelini oluşturacaktır. Hatta geleceğinizi belirleyebilir. Şöyle ki; stajlarınızı hangi departmanda yaparsanız uygulamada o departmanı öğrenmiş olursunuz ve gelecekte de o bölümde, hatta o otelde devam etme olasılığınız çok yüksektir. Bu yüzden Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri stajlarını yapmadan önce iyice araştırmalı, doğru departmanda ve doğru otelde staj yapmalıdır. Hatta okula başlar başlamaz staj yeri konusunda araştırmalarınızı yapmak yararınıza olacaktır.

Staj esnasında ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir?

-Turizm personellerini temel olarak “alaylılar” ve “mektepliler” olarak ikiye ayırabiliriz. Alaylılar dediğimiz grup turizm işine genç yaşta girmiş ve işi yaparak öğrenmiş kişilerdir. Bu kişiler turizm öğrencilerine biraz soğuk bakarlar ve “Seçecek başka meslek bulamadın mı?” , “Neden turizm?” vb. sorular sorarak sizi karamsarlığa sürükleyebilirler.

-Çok fazla araştırma yapmadan bu mesleği seçtiyseniz çalışmaşartları hayal ettiğiniz gibi olmayabilir. Örneğin günde 10-12 saat hatta daha fazla çalışabilirsiniz. Diğer elemanlar size kendi işlerini yaptırmaya çalışabilir.

-Eğer lojmanda kalıyorsanız lojman şartlarının kötü olmasıcanınızı sıkabilir. Örneğin çok kalabalık lojmanlarda hırsızlık, kavga ve gürültü gibi durumlar çok sık görülür. Farklı shiftlerde çalışanların aynı odalarda kalması da ciddi bir sorundur.

-Genelde ilk 2 hafta izin kullanamazsınız. (Otelden otele değişebilir)

-Şehir otellerinde genelde staj ücreti ödenmez ve kalacak yer verilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder